VIRGIL ISTOC VA SALUTA!
IUBESC VIATA, CACI VIATA MEA E IUBIREA !


 FLORILEGIU EPIGRAMATIC 
 SEMN DE CARTE 
 DIN LUMEA LARGA 
 EVANTAI UMORISTIC 
 MINIATURI 

Link-uri

Publicitate
CURIOZITATI,INVENTII,RECORDURI

                                                             DE PRIN LUME ADUNATE

        * Primele parbrize de masina,aparute in anul 1899,erau in general foarte inalte,intrucat masinile din acea epoca atingeau adesea 2 m inaltime.Realizate din sticla obisnuita,ele erau considerate ca accesorii facultative.

        * Floarea cea mai aromata este cactusul american.Mirosul sau se simte la o distanta de 1 km.

        * Mamiferul cu urechile cele mai mari este elefantul african ; suprafata totala a urechilor sale este de 8 metri patrati.

       * Doctorul Merry Delabost ,medicul-sef al inchisorii de la Bonne-Nouvelle,din Rouen,este cel ce a inventat dusul,prin 1872,pentru a permite detinutilor sa aiba o mai buna igiena corporala.Era vorba de dusuri colective,dar sistemul de jetare a apei era individual.

       * Cand se simte amenintat de vreun dusman,ornitorincul ,mamifer ce traieste in Australia ,se scufunda rapid in apa,unde poate ramane nemiscat peste 10 minute,fara sa respire.

       * Sugativa a fost descoperita in Anglia in 1863 ,dintr-o intamplare,un muncitor uitand sa adauge clei in cazanul cu hartie cruda.

       * Turul Frantei la ciclism,creat de catre Henry Desgranges,lua start pentru prima oara pe 1 iulie 1903.Continea 6 etape si doar 20 de concurenti au reusit sa treaca linia de sosire,din cei 60 inscrisi.

        * Cel mai vechi dictionar cunoscut dateaza din anul 600 i.Ch. Gasit in Mesopotamia,e scris in akadiana,limba folosita de asirieni si de babilonieni.

        * Girafa este animalul terestru cu talia cea mai inalta ; poate atinge 6 m in inaltime.

         * Prima pudra de cacao fusese fabricata pentru prima oara de catre olandezul Coenraad Johannes Van Houten ,la Amsterdam,in 1828.

         * Singura pasare din lume ce canta si in timpul zborului este ciocarlia.In zborurile ei aproape verticale ,te incanta cu trilurile asemanatoare unei soprane de coloratura.

        * Baikalul este cel mai adanc lac de pe glob(1742 m ) si cu cel mai mare volum de apa dulce (23 000 km cubi ).

        * In anul 1480,William Caxton publica primul dictionar bilingv englez-francez pentru "turisti".Continea 36 de pagini.

        * Zaharina a fost descoperita de americanul Constantin Fahlberg,care lucra sub indrumarea profesorului Ira Remsen la Universitatea John Hopkins din Baltimore.El publica rezultatul muncii sale pe 27 februarie 1879.

        * Porumbelul voiajor este animalul domestic ce poseda cel mai bun simt al orientarii ; cand este transportat spre o destinatie oarecare intr-un vagon inchis si pe rute oricat de incalcite,el,odata eliberat,regaseste locul de unde a plecat,chiar si la o distanta de 2000 km.

        * El cactus andante este planta care "merge ". Acest cactus are drept picioare niste umflaturi ciudate,acoperite cu ghimpi si care se pot misca foarte incet.Foloseste umiditatea atmosferei,si nu pe cea a solului.

        * Cea mai dulce planta din lume creste in Paraguay,se numeste Eupatorim Rebandinaum, si sucul obtinut din aceasta planta e de 300 de ori mai dulce decat zaharul.

        * Ghepardul este animalul terestru cel mai rapid,el putand sa atinga o viteza de 110 km/h.        * In anul 1570,flamandul Ortelius a publicat lucrarea intitulata Theatrum Orbis Terrarum ( continand 53 de planse cu 70 de harti),lucrarea fiind considerata a fi primul mare atlas universal.

        * Primul ascensor cunoscut a fost construit sub domnia lui Ludovic XVI,la Verailles,in 1703 si era folosit doar de rege personal.

         * Cu o temperatura constanta de 40,7 °C ,lupul este mamiferul cu temperatura corporala cea mai ridicata.

        * In America de Nord creste un copac (pe care bastinasii il numesc "pomul dracului "),a carui coaja contine foarte mult fosfor,incat noaptea ,langa tulpina lui,se poate citi ca in orice sala de lectura.

        * Bicicleta cu motor,botezata Motocyclette de catre inventatorii sai,francezii Eugene si Michel Werner, a fost expusa prima data la Salonul de la Paris din anul 1897.

         * In apele Oceanului Pacific traieste pestisorul Mixima care are 4 inimi,dispuse in organism cu functii separate : una pentru partea superioara a corpului si celelalte pentru organele digestive,muschi si coada.Poate trai mai multe luni fara hrana si se apara de dusmani,secretand substante "fumigene",in care se ascunde.   

                                                                                                                   

                    

                                                             STIATI CA...?

     ... handbalul aparut in anul 1915 in Germania ?

     ... primul telescop fuseseconstruit in 1672 de catre Isaac Newton ?

     ... primul somnifer a fost inventat de medicul roman Celsius ?

     ... cuvantul "ecologie " a fost creat de naturalistul german Ernst Haeckel,mare admirator si partizan totodata al lui Ch.Darwin (in 1866 ) ?

     ... primul ascensor de folosinta publica a fost inaugurat pe 23 martie 1857 la New York ?

     ... in anul 1802,farmacistul francez F.-A.Descroisilles a inventat cafetiera,ce se numea la inceput cafeolette ?

     ... o persoana rade in medie de circa 15 ori pe zi ?

     ... inima femeii bate mai repede decat cea a barbatului ?

     ... dintii unui om sunt tari aproape ca piatra ?

     ... chinezii sunt cei ce au inventat cerneala,cu 2500 ani i.Ch ? Ea era fabricata pe baza de funingine,lipici si diferite substante aromatice.

     ... fasolea fusese importata din America in Europa in anul 1529 de Piero Valeriano pentru papa Clement VII ?

      ... diapazonul a fost inventat in 1711 de catre englezul John Shore ?

      ... anaconda este cel mai mare sarpe din lume ( cel mai mare exemplar cunoscut masurand 11 m ) ? 

     ... inventatorul pianului este italianul Bartolomeo Cristofori,care in 1698 a creat un prim "cembalo a martelletti" (clavecin cu ciocanele ),apoi,spre 1710,primul sau pianoforte,din care si azi se mai pastreaza un exemplar datand din 1720,la Metropolitan Museum din New York ?

      ... cea mai mare pasare este strutul din Africa,ce poate atinge 2,40 m in inaltime,cantarind pana la 150 kg ?

      ... circulatia pe dreapta in Europa a fost impusa in 1807 de Napoleon I,ca represalii impotriva englezilor,care introdusesera blocada continentala si care circulau pe dreapta ?

       ... cea mai mare scoica de pe planeta este tridacna,din Marea Bariera de corali,scoica avand pana la 1,5 m lungime si 300 kg greutate ? Pescarii filipinezi o denumesc "carapacea mortii ",deoarece poate reteza cu valvele ei piciorul sau bratul unui om.